Selecteer een pagina

Veel mensen zitten met vragen over de bescherming van hun eigen werken. Hoewel de bescherming van het intellectueel eigendom in de Nederlandse wet is opgenomen, kent lang niet iedere creatieveling zijn of haar rechten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Maar wat is intellectueel eigendom eigenlijk precies? Dit begrip wordt kort gezegd als verzamelnaam gebruikt voor een aantal rechten die zijn vastgelegd in de wet. Hieronder vallen alle rechten die betrekking hebben tot een voortbrengsel van iets wat de menselijke geest heeft bedacht. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk van een kunstenaar, de schrijfsels van een auteur, enzovoorts. Tot de intellectuele eigendomsrechten behoren enorm veel verschillende rechten, bijvoorbeeld het auteursrecht, merkenrecht, databankenrecht en het octrooirecht.

Benieuwd hoe jij je eigen creatieve werken kunt beschermen? Maak dan gebruik van de volgende 3 tips. Of schakel hulp in van de specialisten in merkenrecht, auteursrecht en in het bijzonder databankenrecht om al jouw vragen te stellen!

1.    Verzamel informatie

Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten. Wil je een nieuw merk starten of heb je misschien een innovatief idee om een nieuw product op de markt te brengen? Verzamel dan voldoende informatie en schakel eventueel een goede advocaat in voor extra advies. Bij het creëren van een nieuw werk beschik je direct over een auteursrecht. Dat recht is geldig tot 70 jaar na je overlijden. Enkel jij hebt gedurende deze periode het recht om duplicaties te maken of veranderingen aan het product aan te brengen. In sommige gevallen is het mogelijk om dit recht aan derden af te staan.

Houd er wel rekening mee dat er ook rechten zijn die je niet aan derden kunt afstaan. Denk hierbij voornamelijk aan morele rechten Zo is het voor derden niet mogelijk om je werk alsnog tentoon te stellen als jij deze niet goed genoeg voor publicatie acht. Daarnaast mag het werk ook niet onder een ander pseudoniem door anderen tentoon worden gesteld.

Hoewel morele rechten niet overgedragen kunnen worden, mogen hier wel afspraken over gemaakt worden. Dit wordt dan in een zogenaamd vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Zo kun je als opdrachtgever een contract opstellen, zodat je de werken van derden onder jouw naam met toestemming mag publiceren. Hierbij worden er afspraken omtrent inkomsten en eigendomsrechten gemaakt.

contract opstellen

2.    Houd ook rekening met de rechten van anderen

Iedere creatieve ondernemer beschikt over een aantal rechten die in het intellectuele eigendom zijn vastgelegd. Je moet er dan ook rekening mee houden dat dit ook voor anderen geldt. Zeker wanneer je een samenwerking aangaat. Daarom moeten er vooraf goede afspraken worden gemaakt, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan en jij in je recht blijft. Stel, je neemt een citaat op van een wetenschapper in een pas gepubliceerd boek, dan moet je deze wetenschapper wel expliciet in het boek benoemen.

Ben je bang dat je in strijd met de Nederlandse wetgeving zal zijn of heb je vragen met betrekking tot het intellectueel eigendom? Schakel dan het advies van een erkende advocaat in. Houd rekening met enkele zaken bij het kiezen van de juiste advocaat. Kies bijvoorbeeld bij voorkeur voor een advocaat die gespecialiseerd is in dit vakgebied.

3.    Lees de kleine lettertjes

Ben je als ondernemer geïnteresseerd in de diensten van een andere partij? En wil je wellicht samenwerken met een uitgever of andere kunstenaar? Dan zullen jullie eerst verschillende afspraken moeten vastleggen in een contract. Houd bij het opstellen van een contract altijd rekening met de kleine lettertjes. Welke rechten zal jij als ondernemer verliezen bij het ondertekenen van het contract? En welke rechten draag je over aan de andere partij? Lees de kleine lettertjes zorgvuldig om niet alleen jouw eigen product te beschermen, maar ook misverstanden in de toekomst te voorkomen.