Bijna iedereen krijgt wel eens in het leven te maken met een rechtszaak, het zij voor zichzelf of voor een familie of vriend. De ene heeft een advocaat nodig om een boedelscheiding, de andere om een gepleegd misdrijf, en weer een andere omdat die persoon onterecht is ontslagen door de werkgever. Kennis opdoen van wetsartikelen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom zijn er advocaten die daarin gespecialiseerd zijn om ons daarbij te helpen.
Het is belangrijk om jouw rechten en plichten te kennen. Wat je zeker niet wil, is advies krijgen dat achteraf op onwaarheden berust of niet volledig of niet duidelijk is. Je kunt daarom liever eerst verschillende diensten vergelijken, voordat je een advocatenkantoor binnenstapt. Nederlandse reviews zijn soms ook te vinden op het internet. Deze helpen een handje bij het maken van jouw keuze, aangezien je ervaringen en verhalen van anderen kunt horen en zelf jouw oordeel kunt vellen over verschillende diensten.
Trouwen en scheiden, maak een wijze keuze
Je bent jong, misschien nog rompertjes twintig jaartjes jong en bent verliefd tot achter jouw oren. Ja, je hebt de prins op het witte paard gevonden, of gewoon jouw droomvrouw ontmoet. Niet zomaar zegt men: “liefde maakt blind”. Er komt dan een moment, waarop jij en jouw geliefde het huwelijksbootje in willen stappen. Dit is niet zomaar een keuze, maar een keuze met niet alleen sociale gevolgen, maar zeker ook juridische gevolgen. Wat als je teleurgesteld raakt en het huwelijk toch niet is wat je had verwacht? Of als de één onverwachts komt te overlijden? Naar wie gaan de bezittingen? Waarop heb je recht en waarop niet?
Huwelijkse voorwaarden versus gemeenschap van goederen
Na gehuwd te zijn, is het zeker niet de bedoeling om te scheiden. Toch is dit in sommige gevallen onvermijdelijk. Als je op het punt van scheiden komt, zal er dan ook een punt komen waarbij de bezittingen verdeeld moeten worden. In vele landen schrijft de wet voor dat een huwelijk geschiedt onder de voorwaarden van gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alles wat voor en tijdens het huwelijk gekocht is door één van de partijen, na een echtscheiding gelijkmatig verdeeld moet worden.
Huwelijkse voorwaarden daarentegen zijn voorwaarden, betreft de verdeling van goederen na een echtscheiding, die voor of tijdens het huwelijk worden vastgelegd bij de notaris. Het voordeel van huwelijkse voorwaarden is dat het volledig op maat kan worden vastgesteld. Het koppel mag dus zelf vormgeven hieraan. Dit zorgt voor minder conflicten betreft financiële zaken, zowel voor als na een huwelijk.
De meest voorkomende vormen van huwelijkse voorwaarden zijn:
- De koude uitsluiting: dit houdt in dat na de echtscheiding, niets gemeenschappelijk is. Wat van de ene partij is blijft van hem of haar en omgekeerd.
- Beperkte gemeenschappen: hierbij wordt een deel van de bezittingen als gemeenschappelijk beschouwd en het ander deel blijft privé. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat alles wat samen gekocht is tijdens het huwelijk onder de noemer van gemeenschap valt.
- Verrekenbeding: bij verrekenbedingen wordt het inkomen en/of het vermogen op een vooraf afgesproken manier verrekend na een echtscheiding.