Als eerlijke burger is het je soms moeilijk voor te stellen dat er fraudeurs zijn die overal een slaatje uit proberen te slaan. Zo is het tegenwoordig een enorme trend om winterjassen als gestolen op te geven. Als je eigen favoriete en peperdure winterjas is gestolen, weet je maar al te goed dat het heel moeilijk is om je verzekeraar over te halen dit te vergoeden. Vaak heeft dit te maken met het feit dat niet bewezen kan worden dat de jas ook daadwerkelijk gestolen is. Het is dan ook opmerkelijk dat fraudeurs de mogelijkheid hebben om verzekeraars voor duizenden euro’s op te lichten. Zelfs met iets simpels als een winterjas. Hoe kan dit dan toch gebeuren en wat is er tegen te doen?
Reisverzekeraar wordt het meeste opgelicht
De harde cijfers liegen er niet om. Naar vergelijking met 2015 is het aantal fraudeurs gestaag gestegen de afgelopen jaren. Vooral reisverzekeraars zijn de dupe van deze mensen. Het lijkt bijna een trend te zijn om zoveel mogelijk spullen als gestolen op te geven bij de reisverzekaar. Het nadeel is dat de meeste dingen niet gecontroleerd kunnen worden en daardoor tussen de controles in vallen. Er moet vaak één apart item tussen zitten om de reisverzekaar argwaan te geven. Als je bijvoorbeeld een winterjas opgeeft als gestolen in een ontzettend warm land, is het niet gek als de reisverzekaar een extra onderzoek instelt. Ook Ray-Ban-zonnebrillen worden regelmatig als gestolen opgegeven. Omdat dit enorm vaak voorkomt, is het voor de reisverzekaar moeilijk uit te zoeken wie eerlijk is en wie liegt. Je snapt dat dit een zeer lastig parket is. Naar alle verwachtingen proberen de fraudeurs om hun vakantie op deze manier terug te betalen. Het is immers wel heel goedkoop op vakantie gaan als je vervolgens duizenden euro’s terug krijgt van je reisverzekaar!
Artificial intelligence
Voor de eerlijke burgers is het een hele opluchting dat verzekeraars op dit moment aan het experimenteren zijn met innovatieve programma’s. Deze zoeken met behulp van algoritmes uit of er afwijkingen zitten in de opgegeven claims. Als dit het geval is, wordt er nader onderzoek ingesteld. Het voordeel hiervan is dat de onderzoekskosten laag gehouden kunnen worden. Gelukkig zijn de meeste mensen nog steeds eerlijk en blijft het daarom voor verzekeraars mogelijk om de premie zo laag mogelijk te houden.
Betrapt als fraudeur… wat nu?
Ben jij betrapt als fraudeur door de verzekering? Dan is de kans groot dat je hier enorm van geschrokken bent. De meest voorkomende fraude is in de auto-industrie. Je zou echt de eerste of de laatste niet zijn die alle krassen en deuken toeschrijft aan één ongeluk, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Het komt je duur te staan als je verzekeraar je betrapt. Je moet allereerst een boete van ruim 500 euro betalen en vervolgens wordt je polis direct beëindigd. Doordat je ook nog eens op de zwarte lijst komt te staan, zal het heel moeilijk worden om een nieuwe verzekeraar te vinden. Daarnaast mag een nieuwe verzekeraar ook nog eens hoge premies vragen aan fraudeurs.