Het einde van het jaar nadert. Dat betekent voor veel mensen dat ze weer hun verzekeringen onder de loep nemen. De zorgverzekering wordt standaard aangepast of veranderd voordat het nieuwe jaar van start gaat. Door jaarlijks te vergelijken, kan er veel geld bespaard worden. Misschien overweeg je dit jaar zelfs wel om een heel andere zorgverzekering te kiezen. Een collectieve zorgverzekering bijvoorbeeld. Maar wat is een collectieve zorgverzekering voor advocaten precies? Welke voordelen biedt dit? En is dit voor elke advocaat even geschikt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Wat is een collectieve zorgverzekering?
Nog nooit van een collectieve zorgverzekering gehoord? Dan is het belangrijk dat we eerst even een stapje terug doen. Een collectieve zorgverzekering wordt altijd afgesloten met een grotere groep mensen. Deze mensen hebben allemaal iets gemeen. Dat kan bijvoorbeeld een chronische ziekte zijn, maar ook een beroep. Zo zijn er collectieve zorgverzekeringen voor politieagenten, zorgmedewerkers en dus ook advocaten. Veel werknemers geven er de voorkeur aan om hun zorgverzekering te regelen met hun werkgever. Zo geef je niet alleen een hoop uitzoekwerk uit handen, maar profiteer je soms ook van bijkomende voordelen.
Voordelen van een collectieve zorgverzekering
Maar waarom zou je voor een collectieve zorgverzekering kiezen als je dit ook heel eenvoudig zelf kunt regelen? Nou, in de meeste gevallen biedt een collectieve zorgverzekering extra voordelen. Hoewel die voordelen de afgelopen jaren wel wat veranderd zijn.
Zo mocht er vroeger nog korting worden gegeven op de basisverzekering. Dit is inmiddels bij de wet verboden. Als je je enkel basis laat verzekeren, profiteer je dus verder niet van financiële voordelen. Op de aanvullende verzekeringen mag echter wél korting worden gegeven.
Nog een groot voordeel is dat je tegenwoordig geen groot bedrijf meer hoeft te hebben om je collectief te laten verzekeren. Dit kan al vanaf één werknemer. Hierdoor is het voor iedereen toegankelijk. Zowel voor kleine als grote advocatenkantoren dus.
En dan als laatste ook nog het voordeel van de wachtlijstbemiddeling. Zorgverzekeraars zijn in staat om te bemiddelen over de wachtlijsten. Als je dus met spoed zorg nodig hebt en op de wachtlijst komt, kan je je zorgverzekeraar via de werkgever vragen om te bemiddelen. Hierdoor kom je sneller aan de beurt.
Voor iedereen geschikt?
Maar is dit wel voor iedereen de beste keuze? Je collectief laten verzekeren is de beste keuze als je geen zin hebt in administratieve rompslomp of extra uitzoekwerk. In dat geval geef je het eenvoudig uit handen via je werkgever en bespaar je jezelf een heleboel werk.
Ben je vooral op zoek naar financiële voordelen? Dan is het toch wel een ander verhaal. Ervoor kiezen om je collectief te laten verzekeren geeft namelijk geen garantie voor financiële voordelen. Dit geldt enkel wanneer je je ook aanvullend wilt laten verzekeren of een extra tandartsverzekering afsluit. Hier mag immers wel korting op worden gegeven. Kies je enkel voor de basisverzekering? Dan ben je zeker niet per definitie goedkoper uit.