Het is de grootste nachtmerrie van elke ondernemer. In zwaar weer verkeren met een eigen onderneming is niet niks. Het levert niet alleen heel veel extra zorgen op, maar het doet ook pijn om iets waar je zo veel geld en tijd in hebt geïnvesteerd op de afgrond te zien balanceren. Als je schulden niet meer afgelost kunnen worden en je liquiditeit in het niets lijkt te verdwijnen, lijkt het misschien alsof er nog maar één uitweg is: het faillissement van jouw bedrijf.
Maar wat nu? Hoe bereid je jezelf en je personeel voor? Waar moet je aan denken? En is het misschien nog mogelijk om deze dreiging af te wenden en toch nog een doorstart te maken? In dit artikel lees je precies waar je aan moet denken en welke stappen ondernomen kunnen worden.
Schakel juridische hulp in
Voordat er ook maar enige vervolgstappen genomen kunnen worden, is het eerst belangrijk om expertise van buitenaf in te schakelen. Je vraagt niet elke dag de faillissement van een bedrijf aan. Grote kans dat je geen idee hebt waar te beginnen en of de situatie echt zo uitzichtloos is als het lijkt. Juridische hulp bij een dreigend faillissement is dan ook onmisbaar.
Deze juridische dienstverleners zullen samen met jou de situatie beoordelen en een plan van aanpak maken. Op die manier kan het faillissement uiteindelijk zonder al te veel problemen worden aangevraagd óf kan er toch een doorstart worden gerealiseerd. Zo weet je precies waar je aan toe bent en krijg je de professionele hulp die je nodig hebt om belangrijke vraagstukken te beantwoorden. Zo creëer je duidelijkheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je personeel.
Buitengerechtelijk akkoord bereiken
Lopen de schulden op en kan je deze simpelweg niet meer betalen? Dan is het mogelijk om buitengerechtelijk een akkoord met de schuldeisers te bereiken. Spreek bijvoorbeeld af dat slechts een percentage van de schuld wordt betalen of stel de betaling (indien je in de toekomst dit mogelijk wel kunt betalen) uit.
De schuldeisers zijn uiteraard nooit verplicht om met de betalingsregeling akkoord te gaan. Wel is het goed om duidelijk te maken dat er echt niets meer is. Het is slim om hierbij juridisch advies te vragen. Hoewel dit niet verplicht is.
Maak gebruik van de WHOA
Sinds 2021 is het mogelijk om in aanmerking te komen voor de WHOA. Dit is mede door corona in het leven geroepen omdat veel bedrijven toen in moeilijk weer verkeerden. Hiermee is het mogelijk om flexibele regeling voor een dwangakkoord met schuldeisers te regelen, zonder dat dit direct het faillissement van je bedrijf hoeft te betekenen.
Aanvraag faillissement
Lijkt het onontkoombaar dat jouw bedrijf inderdaad failliet verklaard moet worden? Dan rust enkel nog de aanvraag voor het faillissement. Na deze aanvraag wordt een curator aangesteld. Deze zal uiteindelijk toto liquidatie van de onderneming over gaan. Voordat een faillissement wordt aangevraagd is het belangrijk om eerst een risicoanalyse uit te voeren. Welke consequenties zal het faillissement van jouw onderneming hebben voor iedereen die in direct contact staat met de onderneming? Wat betekent dit voor jou op privé vlak?