Rechtsbijstandsverzekeringen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze verzekering omvat vele zaken waarbij juridische hulp noodzakelijk is. De rechtsbijstandsverzekering is met name zo populair geworden doordat de zogenaamde ‘claimcultuur’ uit Amerika nu ook in heel veel andere Europese landen, zoals Nederland, zichtbaar is. Steeds meer mensen hebben juridische hulp nodig. En we weten allemaal dat dit niet goedkoop is. Om je op deze situaties voor te bereiden kan een rechtsbijstandsverzekering uitkomst bieden. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering?
De voorwaarden
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering is het met name belangrijk om op de voorwaarden van de verzekering te letten. Wat wordt er precies gedekt? Wanneer kan je hier daadwerkelijk van gebruik maken? Anders loop je het risico dat je straks denkt verzekerd te zijn en dit vervolgens heel vies tegenvalt. Er zijn altijd zaken die van de rechtsbijstand zijn uitgesloten. Schrijf deze op en bekijk of deze elders ook uitgesloten zijn. Bedenk van tevoren voor welke zaken je deze verzekering mogelijk zult gebruiken en vergelijk de verschillende verzekeringen specifiek op dit punt.
De drempel
De meeste verzekeraars kijken eerst naar het financiële belang voordat ze een zaak aannemen. Wanneer dit zeer gering is, kunnen zij ervoor kiezen om de zaak af te slaan. Hierdoor zit je dus alsnog zonder rechtsbijstand. In de meeste gevallen kiezen ze voor een drempel van minimaal 100 euro. Bij sommige verzekeraars ligt de drempel echter vele malen hoger. Om er zeker van te zijn dat je op het juiste moment goede juridische hulp kunt krijgen, adviseren wij dan ook om naar een verzekeraar op zoek te gaan met een relatief lage drempel.
Is er sprake van een eigen risico?
Heb je eindelijk de juiste verzekeraar gevonden? Bekijk dan nog wel even of ze ook een eigen risico hanteren. Sommige verzekeraars maken gebruik van een zogenaamd eigen risico. Zo hopen ze te voorkomen dat mensen om ieder klein ding een rechtszaak aan willen spannen. Dit betekent dat als de verzekeraar externe kosten moet maken, de cliënt eerst het eigen risico moet betalen, alvorens de kosten geheel voor rekening zijn van de verzekeraar. Dit geldt echter niet voor iedere verzekeraar, dus het loont zeker om op dit punt nog even te vergelijken.
Persoonlijke voorkeuren
Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om te kiezen uit verschillende modules. Rechtsbijstandsverzekeringen van Diks zijn meestal opgebouwd uit een aantal onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan wonen, verkeer en werk. Je kunt voor een totaalpakket kiezen of slechts enkele onderdelen gebruiken. Welk pakket je kiest zal ook van belang zijn voor de totale premie. Wees je er dus van bewust dat je enkel voor een pakket kiest dat volledig op jouw wensen aansluit. Verwacht je geen rechtsbijstandsverzekering voor het werk nodig te hebben? Sluit deze dan uit van het pakket. Zo bespaar je eenvoudig op de premie en weet je zeker dat je niet over-verzekerd bent.
Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.