Selecteer een pagina

Uit welke onderdelen bestaat een pensioen? Een gemiddeld pensioen bestaat uit drie verschillende bedragen; De algemene Ouderdomswet (AOW), een werknemerspensioen en een spaarrekening. Wat is de algemene regel bij de AOW en ben je verplicht om deel te nemen aan de regeling van je werkgever? Lees het in dit artikel.

Wat is een normaal pensioen?

In Nederland is de algemene regel dat het pensioen 70 procent moet zijn van je laatste verdiensten. Het systeem is bedoeld om mensen na hun loopbaan, een mooi leven te laten leiden. Het belangrijkste is natuurlijk dat je netto pensioenbedrag in de buurt komt van het bedrag dat je kreeg toen je nog werkte. Als je op pensioen bent, veranderen de belastingtechnische regels zodat die 70 procent van je laatste inkomen, overeenkomt met 90% van je laatste netto inkomen. Neem zeker eens een kijkje op Checko.nl om te zien wat een realistisch netto pensioen is.

De Algemene Ouderdomswet

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op AOW (Algemene Ouderdomswet). Het bedrag dat je krijgt, is afhankelijk van het aantal jaren dat je in Nederland woont. Als je vanaf je 18e minimaal 40 jaar in Nederland woont, krijgt je het maximale AOW-pensioen. Dat is ongeveer 800 euro per maand als je getrouwd bent, 1200 euro als alleenstaande en een getrouwd stel, dat elk recht heeft op pensioen, krijgt 1600 euro per maand. Voor veel mensen in Nederland is dit het enige pensioenbedrag dat ze krijgen. Als je enkel kan genieten van de algemene ouderdomswet (AOW) en je inkomen onder een bepaalde grens ligt, heb je recht op ouderkorting.

Werknemerspensioen of pensioenregeling

Het werknemerspensioen of pensioenregeling is een uitkering die door je werkgevers tijdens je loonbaan is gespaard door middel van een premie. Kleine zelfstandigen en ondernemers hebben geen recht op een werknemerspensioen en moeten dit zelf voorzien. De meeste ondernemers of zzp’ers rekenen dit extra aan op hun uurtarief en zetten dit bedrag opzij.

Is deelname aan de pensioenregeling van de werkgever verplicht?

Pensioenverzekeraars wekken de indruk dat er in de Pensioenwet een deelnameverplichting aan de pensioenregeling van de werkgever is opgenomen. In Nederland bestaat echter geen pensioenplicht. Als de werkgever een pensioenregeling heeft, mag de werknemer ervan uitgaan, indien hij tot een bepaalde groep behoort, hij binnen één maand een aanbod ontvangt van de werkgever om aan zijn pensioenregeling deel te nemen.

Laat de werkgever het na om de werknemer tijdig te informeren, dan gaat de wetgever ervan uit dat de werkgever aan de werknemer, doordat hij tot een groep behoort, een onherroepelijk aanbod tot een pensioenovereenkomst heeft gedaan. In de uitzonderlijke situatie dat een werknemer niet wil deelnemen, kan gekozen worden voor een overeenkomst van niet deelname.