Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats opdracht

Wat is personen- en familierecht?

Met personen- en familierecht kunt u te maken krijgen als er iets veranderd in uw privé-situatie. Onderwerpen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld een scheiding, alimentatie, naamswijziging, beschermingsbewind, voogd en een erfenis.  Personen- en familierecht gaat regelmatig over onderwerpen die veel impact hebben in uw leven. Hierdoor is het belangrijk dat u weet welke stappen u moet gaan zetten. Onze aangesloten advocaten personen- en familierecht kunnen u hierbij helpen indien er sprake is van een rechtszaak.

personen- en familierecht

Wat valt onder personen- en familierecht?

De volgende onderwerpen vallen onder personen- en familierecht:

Scheiden

U bent getrouwd maar het huwelijk gaat niet zoals u wilt. U wilt gaan scheiden. Als u wilt gaan scheiden moet er veel geregeld worden. U moet belangrijke beslissingen nemen. Wij van “Advocatenkantoorzoeken” hebben een stappenplan gemaakt waarop u moet letten als u gaat scheiden.  Een voorbeeld wat valt onder dit stappenplan is een echtscheidingsconvenant. Hierin worden alle afspraken beschreven waar beide partijen het over eens zijn.

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Je hebt het normale scheiden, maar je hebt ook scheiden van tafel en bed. Dit doet u als u niet definitief wilt gaan scheiden, maar ook niet samen verder wilt leven. De andere manier om te scheiden is een echtscheiding.  Deze echtscheiding loopt via de rechter. De laatste manier van scheiden is een vechtscheiding.  Dit is de minst aangename manier om te scheiden. Deze manier van scheiden kunt u beter voorkomen. Er is sprake van een vechtscheiding als er ruzie is tussen beide partijen waardoor er geen afspraken gemaakt kunnen worden.

Scheiden is een groot onderwerp dat valt onder personen- en familierecht.  Hoe u een scheiding kunt aanvragen kunt u op deze website vinden.

 

scheiden

Alimentatie

Alimentatie is het tweede onderwerp dat valt onder personen- en familierecht. Met Alimentatie wordt bedoeld dat u meebetaalt aan de onderhoudskosten van uw partner en uw kinderen. In de meeste gevallen wordt dit betaald met een geldbedrag. In sommige gevallen wordt er betaald in natura. Hierbij kunt u denken aan huur of een energierekening.  Er bestaat een alimentatieplicht over ex-partners, getrouwde en geregistreerde partners en partners met kinderen.

Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Met partneralimentatie gaat het over alimentatie tussen partners. Indien de ene partij genoeg inkomen heeft en de andere partij te weinig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien, moet de persoon met het grootste inkomen de andere partij financieel bijstaan. Hierbij wordt er gekeken naar het levensonderhoud tijdens het huwelijk.

Kinderalimentatie wordt betaald aan de persoon die het kind onderhoudt. Dit wordt betaald tot het kind meerderjarig is. (18 jaar). Als het kind tussen de 18 t/m 20 jaar is, heeft het recht op een voortgezette onderhoudsplicht. Dit houdt in dat de ouders het levensonderhoud van het kind en de studie moeten betalen.  Bij uitzonderingen, hierbij kunt u denken aan een kind met een handicap, krijgt het kind nog alimentatie na zijn 21 jaar.

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

 

Plaats opdracht

Beschermingsbewind

Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiën niet zelfstandig meer kunnen regelen door psychische of lichamelijke beperking. Het beschermingsbewind zorgt ervoor dat deze persoon “beschermd” wordt. Door deze bescherming kunnen andere mensen van deze persoon geen misbruik maken.

De persoon die onder beschermingsbewind staat wordt geholpen door een bewindvoerder. De bewindvoerder beheert de inkomsten en zorgt ervoor dat alle kosten op tijd betaald worden.

Erfenis

Er is sprake van een erfenis wanneer iemand u heeft opgenomen in zijn testament. De erfenis wordt tijdens een emotionele periode verdeeld waardoor er problemen kunnen ontstaan bij de erfgenamen. Of de erfgenamen zijn ontevreden over de executeur. Deze problemen kunnen opgelost worden bij de rechter.

Over de erfenis betaalt u erfbelasting. De erfbelasting varieert van 10% tot wel 40%. Dit is afhankelijk van de relatie die u heeft met de overledene. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen, kinderen met handicap, pleegkinderen, partners, samenwoners en aanverwanten.