Wanneer praten we over mishandeling?
Bij mishandeling praten we over het verwonden of toebrengen van schade aan het lichaam van een ander. Hieronder wordt ook het opzettelijk benadelen van de gezondheid verstaan. Dit is bijvoorbeeld als u werkt op een plaats die ernstige gevolgen kan hebben voor uw gezondheid. De meest voorkomende mishandelingen zijn seksuele mishandeling, kindermishandeling, dierenmishandeling en ouderenmishandeling. Geestelijke-mishandeling, door bijvoorbeeld iemand bang te maken of geestelijk te kwellen, wordt afzonderlijk gezien. Op deze pagina gaan we dieper in op de seksuele-, kinder- en ouderenmishandeling.
Ouderenmishandeling
Als we het hebben over ouderenmishandeling praten we niet alleen over psychische of lichamelijke mishandeling, maar ook financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik. Ouderenmishandeling komt thuis voor, maar ook in zorginstellingen. Bij mishandeling thuis, praten we over ex-partners, partners, familieleden of huisvrienden die de persoon mishandelen. In zorginstellingen gaat het om mishandeling door beroepskrachten die in de zorg werken.
Geestelijke mishandeling
Geestelijke is hetzelfde als psychische mishandeling of psychisch geweld. Als iemand steeds wordt uitgescholden of vernederd spreken we van geestelijke mishandeling. Geestelijke is moeilijk te herkennen. Dit komt doordat er geen fysieke verwondingen op het lichaam te zien zijn. Deze vorm kent echter grote gevolgen voor het slachtoffer. Door steeds negatieve aandacht te krijgen gaat het slachtoffer vaak geloven dat het waar is, waardoor zijn of haar zelfvertrouwen erg omlaag gaat.
Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?
Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!
Kindermishandeling
Kindermishandeling is elke vorm die voor een kind gewelddadig is of bedreigend. Bij kindermishandeling praten we bijvoorbeeld over verwaarlozing, seksuele of lichamelijke mishandeling van een kind.
Indien u een vermoeden heeft dat er sprake is van kindermishandeling, klopt dat vaak ook. Praat dan met het kind of met de ouders. Ook kunt u “Veilig Thuis” bellen voor advies. Voor het kind zelf bestaat “De Kindertelefoon”. Die kan het kind gratis bellen. Het nummer is 0800-0432.
seksueel misbruik
Bij seksuele mishandeling praten we over alle seksuele contacten van mensen waarbij één van de partijen geen toestemming heeft gegeven voor de seksuele handelingen. Hierin wordt onderscheidt gemaakt tussen gedwongen seksuele contacten (verkrachting, aanranding) en seksuele intimidatie (verbaal of non-verbaal)