Wanneer betaalt u erfbelasting?

Een erfenis krijgt u als een persoon is overleden waarmee u een familierechtelijke betrekking heeft of indien de overledene u in het testament heeft opgenomen. Over deze erfenis moet belasting betaald worden. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de relatie met de overledene. Maar er zijn ook vrijstellingen van belasting bij het krijgen van een erfenis. Hieronder staat de hoogte van de te betalen erfbelasting in relatie met de overlevende en de gevallen wanneer er vrijstelling is voor erfbelasting.

erfbelasting

Erfbelasting 2016

De hoogte van de erfbelasting 2016 is afhankelijk van uw relatie met de overlevende en de hoogte van de erfenis. In de tabel hieronder kunt u zien hoeveel belasting u betaalt in 2016:

Waarde erfenis
(2016)
Partner en
(pleeg)kinderen
Kleinkinderen en
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen
€ 0 – € 121.902 10% 18% 30%
€ 121.903 en meer 20% 36% 40%

Weet u niet welke advocaat het beste past bij uw zaak?

Vul het formulier in via onderstaande knop. Door uw gegevens en uw juridisch probleem achter te laten koppelen wij uw zaak met maximaal 4 advocaten die passen bij uw zaak. Dit is gratis en geheel vrijblijvend!

Vrijstelling erfbelasting

U hoeft geen erfbelasting te betalen over een vastgesteld bedrag, dit wordt ook wel vrijstelling voor belasting genoemd. De hoogte van de vrijstelling is net zoals bij de erfbelasting zelf afhankelijk van wat uw relatie is tot de overledene. In de tabel hieronder kunt u zien wat de bedragen zijn in 2016:

Relatie met overledene. U bent: Bedrag vrijstelling 2016
Partner € 636.180
Kind of kleinkind € 20.148
Ouder € 47.715
Kind met een handicap € 60.439
Andere erfgenaam € 2.122

Erfbelasting berekenen

Het is ook mogelijk uw erfbelasting te berekenen via een programma wat de belastingdienst gemaakt heeft. Via dit programma kunt u berekenen wat de hoogte is van uw belasting. In dit programma kunt u aangeven wat de hoogte is van de erfenis, of het legaat vrij van recht heeft en wat uw relatie is met de overledene.

Aangifte erfbelasting

Als u een erfenis ontvangt en uw moet erfbelasting betalen, moet u aangifte doen. Als de belastingdienst denkt dat u aangifte moet doen krijgt u een aangiftebrief. In deze brief staat vermeld hoe u aangifte moet doen. Indien u wel aangifte moet doen, maar geen brief heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met het serviceteam nabestaanden.

aangifte-erfbelasting

Erfbelasting advocaat

Bent u op zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in erfbelasting? Wij zijn een bemiddelingsbureau dat de juiste advocaat aan uw juridische zaak/probleem koppelt. Onze aangesloten advocaten kunt u vinden bij “advocaten” of onderaan deze pagina. Het is ook mogelijk om uw juridische vraag/probleem achter te laten via het contactformulier. Aan de hand van dit formulier koppelen wij maximaal 4 advocaten aan uw zaak, waarna u een advocaat kunt kiezen.

Erfbelasting advocaat

Quisque et lectus pulvinar, porttitor mi non, elementum dui. Morbi mi nisl, tincidunt sed venenatis eget, finibus eu maurieget, pellentesque dictum odio.

AMANDA RIVERA

Criminal Lawyer